TOK GURU

TOK GURU

UNTUK MU WARGA MARGOSA

Ya Allah, Ya Rahman

Wahai Tuhan kami,
Janganlah Engkau gelincirkan
hati-hati kami sesudah Engkau
memberi petunjuk kepada kami
dan kurniakanlah bagi kami
rahmat daripada-Mu,
Sesungguhnya Engkau amat mengurniakan.

Wahai Tuhan kami,
Berilah rahmat kepada kami dari sisi-Mu
dan sediakanlah petunjuk bagi kami
dalam urusan kami.

Wahai Tuhan kami,
Bukakanlah kebenaran di antara kami
dan kaum kami,
kerana Engkaulah sebaik-baik pembuka.

Wahai Tuhan kami,
Tolonglah akan kami di atas
menghadapi golongan-golongan
yang melakukan kerosakan.

Wahai Tuhan kami,
kepada Engkaulah kami berserah
dan kepada Engkaulah kami bertaubat
dan kepada Engkaulah tempat kembali.
Wahai Tuhan kami,
Janganlah Engkau jadikan kami fitnah
(terpengaruh atau tunduk) bagi
orang-orang kafir
dan ampunilah bagi kami
wahai Tuhan,
sesungguhnya Engkau maha gagah lagi bijaksana.

Wahai Tuhan kami,
Berikanlah kepada kami kebaikan
di dunia dan kebaikan di akhirat
dan peliharalah kami
akan azab api Neraka.

Ya Allah, Ya Rahim
Kurniakanlah kemenangan kepada kami
demi menegakkan agamaMu
dan menebarkan keadilan
serta kebenaran

Takbir! Takbir! Takbir!UMPAMA YAHUDI DIBUMI MARGOSA

UMPAMA YAHUDI DIBUMI MARGOSA

UMNO DAN JUDI

UMNO DAN JUDI

DHUA

Monday, December 29, 2008

MUFTI NEGERI SEMBILANBerhubung dengan artkel saya berkaitan dengan Mufti NS saya mendapat komen dari seorang yang mengenalkan diri sebagai IBNUHAFIS.


Malangnya komennya lebih kepada memperkatakan biografi Sheikh Fuad Kamaludin. Penulis saya hanya untuk menarik pembaca dalam membincangkan pemikiran bahaya dari Sheikh Fuad berkaitan politik islam. Setakat biografi saya pun boleh tulis.


Di dalam berkira-kira untuk menulis bagi memberikan reaksi saya menerima email dari sahabat kita Sdr Suhaimi Rembawi Ketua Pemuda PAS Kawasan Seremban seperti di bawahibnu nafis,

janganlah tuan memuja sangat fuad kamaluddin tu. belajr kat mesir 3 tahun enam bulan tapi dia banyak ada kat malaysia ni ha. ngaja surau dan masjid. cari duit untuk belanja katanya. (istilah kami, ponteng kelas) tanyalah jamaah surau hitam kalau tak caya. pegi mesir bila dah dekat musim peksa. memanglah dia orang cerdik, baca buku aje dah boleh jawab peksa.

kita orang yang belajar timur tengah ni pun tersenyum aje dengar komen fuad kamaluddin ni puji diri sendiri. tak pernah kami dengar ulama besar memuji diri sendiri. cerita kehebatan belajar lebih dari 40 ulama terkemuka. dari kulit ke kulit. orang awam mungkin boleh ditipu oleh fuad ni, tapi kami belum tentu lagi.

ulama dulu belajar bertahun tahun dengan ulama yang sedikit yang terkemuka (bukan lebih 40 orang). takda pun ulama yang belajar 3 tahun 6 bulan boleh habiskan ngaji kitab kulit ke kulit. (ngaji kitab 100 ms boleh la cepat habis).

ulama azhar lebih hebat dari ulama yang dia pegi belajar. anak murid ramai. tuan guru yang anak murid sedikit ni ulama yang kurang popular. kalau nak tahulah.!!

istilah anak angkat ni tak popular di kalangan orang arab. agaknya fuad ni perasan bila tok guru panggil dia "ya bunayya" maksudnya wahai anakku, terus dia rasa tuan guru telah mengambil dia sebagai anak angkat.

dr Sayyid Muhammad Alawi Al Maliki dari mekah ni taklah terkenal pun di mekah, apatah lagi di arab saudi. nak cuba jadi terkenal, diletakkan nasab al-maliki pada anak murid kesayangan. bagi kami, orang tak terkenal cuba nak jadi terkenal dengan cuba meletak nasab antara satu sama lain. orang malaysia, rata rata pandang tinggi pada orang arab. jadi senanglah nak kelentong orang sini dengan menasabkan diri kepada orang arab.

sebenarnya fuad ni tertipu dengan ilmu dan kurniaan yang telah Allah berikan kepadanya. TAKBURR.. itu saja kesimpulan saya.

pernah merendah-rendahkan ulama ulama besar. (ulama dia aje yang betul) malah pernah merendahkan mufti ns sendiri. perkara ni kami dengar sendiri dari orang yang rapat dengan mufti.

fuad di bawa masuk ke dalam majlis fatwa kerana, kata mufti, kita taknak dia hanyut dengan perasaan syok sendirinya tu. biar dia duduk dengan orang yang alim supaya fatwa fatwa fuad ni tak berkhilaf dengan fatwa ns. memang dia ada bakat keilmuan, tetapi penyakit TAKBUR merosakkan dia. itulah cara nak mengawal si fuad ni.

berkenaan dengan buku buku yang dia dakwa dia menulis, banyaknya terjemahan aje. kemudian ubahsuai sikit, kemudian kata, dia menulis. memang dasar tak tahu malu fuad ni.

sebahagian orang alim yang ada penyakit takbur ni suka menjadikan tareqat sebagai platformnya bergerak. senang nak tipu orang. anak murid takkan berani nak tanya. nanti dikata tak hormat tuan guru. tareqat ni rosak pasal ada orang macam ni.

sirah ulama ulama terbilang tak pernah nak bersekongkol dengan pemerintah. imam abu hanifah mati diseksa kerana tak mahu menerima jawatan qadhi kerajaan 'islam' abbasiyah. imam malik, imam syafei dan imam ahmad pun mengikut jalan yang sama.

sesiapa yang duduk dengan kerajaan, akan mudah jadi glamour. sesiapa yang nak cepat glamour, puji-pujilah kerajaan sebarapa banyak yang boleh. terutamanya kalangan orang alim. lagi cepat terkenal.

saya tak kata semua kata-kata fuad ni salah. tetapi saya minta tuan nafis berhati hati.

tak semesti bila dia belajar dengan lebih 40 orang ulama, dia betul.

tak semesti bila dapat 'karang' banyak kitab, dia betul.

tak semesti bila dijadi anak angkat kepada seorang dr, dia betul.

tak semesti bila dilantik ajk majlis fatwa dia sentiasa betul.

apa guna ada ilmu, boleh jadi anak angkat seorang dr, 'karang' banyak kitab, pandai bermain dengan kata kata ketika berceramah dalam masa yang sama perkara mungkar dalam kerajaan tak boleh tegur. menentang apatah lagi. takut kena 'gam' ke???

itupun dah boleh dijadikan sebagai kayu ukur, kalau nak menilai seseorang.

sekian sahaja untuk kali ni. kita jumpa lagi


Bagi saya ianya cukup untuk menjawab komen dari ibnuhafis. Menambah sedikit komen, saya melihat inilah masalah sebenar umat islam di negara kita, masih meletakan islam itu terpisah dengan politik. Kalau ulama dulu mengajar hanya menumpukan kepada serangan terhadap akidah sehingga terabai kepada permasalahan ekonomi dan politik yang memberikan kesan sehingga umat islam gagal untuk menguasai ilmu ekonomi dan politk, kita faham kerana dekad dahulu serangan akidah yang menggila oleh pendita bukan islam. Sekiranya umat islam masih leka dan adanya ulama seperti Sheikh Fuad ini menyebabkan kita terus kebelakang di dalam menyebarkan keindahan islam kepada bukan islam. Ini juga melewatkan kemenangan islam dibumi Malaysia.3 comments:

pad said...

salam zack,
orang pas bela mufti ke? wa caya lu zack. Teruskan usaha murni ekau zack.Jaga penduduk taman markosa supaya highway tak jadi dibina.

Pad Melaka
Konal tak eden ni? ha ha ha

Pad45 said...

ekau tak pi kempen ke terengganu ke?

abd Hamid said...

AAAA