TOK GURU

TOK GURU

UNTUK MU WARGA MARGOSA

Ya Allah, Ya Rahman

Wahai Tuhan kami,
Janganlah Engkau gelincirkan
hati-hati kami sesudah Engkau
memberi petunjuk kepada kami
dan kurniakanlah bagi kami
rahmat daripada-Mu,
Sesungguhnya Engkau amat mengurniakan.

Wahai Tuhan kami,
Berilah rahmat kepada kami dari sisi-Mu
dan sediakanlah petunjuk bagi kami
dalam urusan kami.

Wahai Tuhan kami,
Bukakanlah kebenaran di antara kami
dan kaum kami,
kerana Engkaulah sebaik-baik pembuka.

Wahai Tuhan kami,
Tolonglah akan kami di atas
menghadapi golongan-golongan
yang melakukan kerosakan.

Wahai Tuhan kami,
kepada Engkaulah kami berserah
dan kepada Engkaulah kami bertaubat
dan kepada Engkaulah tempat kembali.
Wahai Tuhan kami,
Janganlah Engkau jadikan kami fitnah
(terpengaruh atau tunduk) bagi
orang-orang kafir
dan ampunilah bagi kami
wahai Tuhan,
sesungguhnya Engkau maha gagah lagi bijaksana.

Wahai Tuhan kami,
Berikanlah kepada kami kebaikan
di dunia dan kebaikan di akhirat
dan peliharalah kami
akan azab api Neraka.

Ya Allah, Ya Rahim
Kurniakanlah kemenangan kepada kami
demi menegakkan agamaMu
dan menebarkan keadilan
serta kebenaran

Takbir! Takbir! Takbir!UMPAMA YAHUDI DIBUMI MARGOSA

UMPAMA YAHUDI DIBUMI MARGOSA

UMNO DAN JUDI

UMNO DAN JUDI

DHUA

Wednesday, November 11, 2009

SISI GELAP RUSUHAN PEMINAT BOLA KELANTAN


Membaca tulisan berkaitan kerugian akibat rusuhan peminat bola Kelantan disini membuatkan teringat komen sahabat yang hadir ke Stadium menyasikan pertandingan akhir Piala Malaysia. Beliau yang amat teruja dengan kemenangan Negeri Sembilan memberi komen berkaitan kejadian rusuhan tersebut.

Dakwa beliau seolah macam dirancang keganasan tersebut untuk memberikan gambar burok rakyat Kelantan dibawah pemerintahan PAS. Seolah-olah nak maklumkan kepada rakyat ini lah negeri yang di perintah PAS mendakwa sebagai Serambi Mekah tetapi penduduknya perangai syaitan.

Beliau mendakwa walaupun di hari tersebut Kelantan sebagai tuanrumah diberi keistimewaan takan sampai penuntun 3 kali ganda dari N.Sembilan. Ini dimainkan pula akhbar yang mengwar-warkan Kelantan mempunyai peluang untuk menjadi juara dan mengakibatkan penyokong Kelantan menjadi teruja untuk hadir beraramai-ramai sehingga sanggup datang ke Seremban membeli tiket yang di peruntukan untuk penyokong N.Sembilan.

Disini pihak tertentu di persoalkan kerana ada penyokong PR yang hadir sama diketahui disiplinnya kerana biasa berada di dalam demo, takan kerana kalah sanggup mencederakan sesama penyokong kerana

1) Letupan mercun bermula dikawasan penyokong Kelantan sejak pukul 7.30 malam sehingga perlawanan tamat. Dimana pihak polis atau keselamatan ? Tidak kah mereka membuat pemerisaan dipintu masuk. Satu dua yang terlepas mungkin ada munasabahnya tetapi melihat dan mendengar bunyi letupan disepanjang perlawanan bukan satu bukan dua dan bukanya 100 mahupun 200 tetapi beribu mercun yang berjaya diseludup( dibenarkan) masuk ke stadium.

2) Kain rentang yang dibakar jatuh di bawah keatas penyokong Kelantan. Takan sanggup cederakan rakan sendiri. Patutnya penyokong N.Semblan yang diserang.

3) Kehadiran penyokong Kelantan yang mulut berbau minuman keras. Sah nya bukan ahli PAS. Kita masih ingat lagi sewaktu hadir di beberapa PRK antaranya di Bukit Gantang. Kita masih ingat lagi bila berhadapan dengan peraih undi dari Pemuda UMNO. Kita melihat perangai mereka yang terkinja-kinja meraih undi dibawah pengaruh Alkohol. Ini lah jenisnya antara yang ditemui didalam stadium. Seorang sahabat dari UMNO sebelum ini bercerita kepada penulis bahawa anak beliau merungut kerana bila berselisih dengan penyokong Kelantan(berdasar baju merah yang dipakai ) berbau minuman keras. Apatah lagi kita dimaklumkan pemuda UMNO banyak memberikan tiket serta pengangkutan percuma kepada ahli mereka untuk menyaksi pertandingan akhir ini.

Mungkin sahabat saya yang hadir silap sampai bola pun nak dipolitikkan. Tapi melihat rusuhan peminat Kelantan sebelum ini biasanya kepada penyokong pihak lawan atau pengadil. Tetapi yang menimbulkan keraguan mengapa kali ini antara sesama sendiri.

Mungkinkah ianya bukan penyokong Kelantan sendiri tetapi samseng2 yang diupah menyamar sebagai penyokong Kelantan oleh pihak tertentu yang berkepentingan dan menimbulkan huru-hara bagi memburuk Negeri Kelantan dibawah payung Tok Guru .

Mungkinkah ini yang berlaku????

Sedikit ulasan akhir sahabat saya . Malaysia Boleh. Satu kerusi stadium RM500 bro, Kah Kah Kah

No comments: